GSEB Solutions

GSEB Solutions Class 9 Social Science Chapter 3

Movement Towards a New World

Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 9 Social Science Chapter 3 Movement Towards a New World Textbook Questions and Answers, Additional Important Questions, Notes Pdf.

Movement Towards a New World Class 9 GSEB Solutions Social Science Chapter 3

GSEB Solutions Class 9 Social Science Chapter 3
GSEB Solutions Class 9 Social Science Chapter 3

Gujarat Board Class 9 Social Science Movement Towards a New WorldTextbook Questions and Answers

 

4. Answer in one sentence:

Question 1.
Which treaty was responsible for the World War II?

Answer: Treaty of Versailles was responsible for the World War II.

Question 2.
Who was the German dictator?

Answer: Adolf Hitler was the German dictator.

Question 3.
Name the Italian dictator.

Answer: Mussolini was the Italian dictator.

Question 4.
Give the immediate reason of the World War II.

Answer: German attacked on the peaceful Poland was the immediate reason of the World War II.

Question 5.
Where is the UN headquarter situated?

Answer: The headquarter of UN was situated in New York.

Question 6.
What is Cold War?

Answer: Situation, where the world got divided into two groups due to their ideology like Democratic-led by America and Communists led by Russia and there existed war like enmity, is known as Cold War.

Go through these Social Science Chapter 3 Movement Towards a New World GSEB Class 9 Notes to score well in your exam.

Question 5. Choose the correct option from those given below:

Question 1.
Who started Nazism in Germany?

A. Hitler
B. Mussolini
C. Lenin
D. None of them

Answer: A. Hitler

Question 2.
Who takes care of improving the health of the people of the world?

A. WHO
B. IMF
C. FAO
D. ILO

Answer: A. WHO

Question 3.
Choose the correct option from those given below.

A. Fascism began in Germany.
B. Mussolini was the German leader.
C. The symbol of the Nazi Party was “a bundle of stick and axe”.
D. Mussolini Established Fascism in Italy.

Answer: D. Mussolini Established Fascism in Italy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button